Torsdagsforedrag: 1918 til 2018

​I hundredåret efter Oswald Spenglers bog ”Untergang des Abendlandes” er Vesten stadig i gang med at gå under. Spørgsmålet er hvor hurtigt. Går der en lige linje fra 1918 til 2018? 

I to foredrag kommer Henrik Jensen og Adam Poulsen med hver deres bud på de paralleller, der går igen fra 1918 til 2018.

Begge foredrag arrangeres af Holstebro Folkeuniversitet i samarbejde med Holstebro Museum. Medlemmer af Holstebro Museumsforening samt storkundeordningen har gratis adgang - for ikke medlemmer koster det 50 kr. Begge foredrag begynder kl. 19.00. I pausen er der mulighed for at købe kaffe/te med kage i den nye café.

Fugl Føniks: 1918 og 2018 som slutning og begyndelse

Torsdag den 1. november 2018 kl. 19.00 
v/ Henrik Jensen, historiker, lektor emeritus på RUC

Første Verdenskrig var en katastrofe og et vandskel, der opdelte bevidstheden i et markant ‘før' og ‘efter'. Med George Orwells ord forandrede krigen med ét slag "hele livsånden og tempoet, folk fik et nyt livssyn som genspejlede sig i deres politiske opførsel, deres manerer, arkitektur, litteratur og alt andet." 

Siden skulle det vise sig, at første verdenskrig åbnede for en sand Pandoras æske af følger: den russiske revolution, fascismen, nazismen, anden verdenskrig, holocaust, atombombe osv.


I 2018 er det 100 år siden kamphandlingerne standsede. 1918 og 2018 minder om hinanden, begge er både slutning og begyndelse. Mentalt set befinder vi os stadig i kølvandet af den store europæiske katastrofe og forsøger at finde en vej. Verdenskrigene 'endte ikke alle krige', og verden er stadig ikke ’safe for democracy’. 

torsdagsforedrag_henrik jensen

​Første Verdenskrig – 100 år efter

Torsdag den 15. november 2018 kl. 19.00

v/ Adam Paulsen, Ph.d., lektor i Litteraturvidenskab ved SDU

Første Verdenskrig er med rette blevet kaldt den europæiske urkatastrofe. Uden denne krig ville de fleste af det 20. århundredes katastrofer have været utænkelige. 

Det var denne krig, der skabte grundlaget for den italienske fascisme og den tyske nazisme, og det var denne krig, der muliggjorde den russiske revolution. 

Mange af de krige og storpolitiske konflikter, der aktuelt hjemsøger verden, udspringer direkte af de uløste problemer, der opstod i kølvandet på Første Verdenskrig – som f.eks. konflikten i Ukraine og borgerkrigene i Syrien og Irak. 

Hvis man vil forstå den verden, vi lever i og dens historiske forudsætninger, er Første Verdenskrig derfor et godt sted at starte. 

torsdagsforedrag_adam poulsen

Adresse

Holstebro Museum

Museumsvej 2B

7500 Holstebro​

Telefon: 96 11 50 10

info@holstebro-museum.dk

CVR nr.: 34744866

Følg os på Facebook facebook32

Entré

Ingen entré pga. ombygning.

Åbningstider

Museet er lukket pga. ombygning.

Butik og café holder åbent i Holstebro Kunstmuseums åbningstid.


Vi glæder os til at invitere inden for i nye udstillinger i efteråret 2019.

Nyhedsbrev

​Modtag vort nyhedsbrev med kort nyt om stort og småt via e-mail.