Kalender for Holstebro Museum

Medlemsarrangement: Nytårskur og julegave

Torsdag den 4. januar 2018 kl. 19.30

Aktivitetscentret, Danmarksgade 13A, Holstebro


Holstebro Museumsforening har sparet sammen til at give Esben Graugaards nye bog Villemoes. En dannelseshistorie i et vestjysk iværksættermiljø 1960-1960 som julegave til museets medlemmer. Bogen er imidlertid for tyk til postforsendelse og for tung til gruppen af frivillige, som normalt uddeler julegaver. Derfor afholder vi snarest muligt efter jul et hyggeligt arrangement, hvor medlemmer kan komme og afhente bogen. 

 
Esben Graugaard vil kort fortælle om bogen og om det dejlige arbejde med at skrive den. Herefter er der mulighed for at ønske hverandre godt nytår med kaffe og kage og så tage bogen under armen og med hjem.

​De medlemmer, som ikke har mulighed for at deltage i dette arrangement, kan herefter afhente bogen på Holstebro Lokalarkiv i arkivets midlertidige lokaler i Sønderlandscentret, Den Røde Plads 21, 7500 Holstebro. På foreningens generalforsamling den 7. marts 2018 uddeles de sidste eksemplarer til medlemmerne. Herefter går vi ud fra, at alle, der ønsker sig den spændende beretning, har modtaget den som ”julegave”.​

bill. 17

Foredrag: Uopklaret

Onsdag den 17. januar 2018 kl. 19.30

v/ Frederik Strand, ph.d. museumsleder, Politimuseet

Fra dobbeltmordet på Peter Bangs Vej over Højbjergmordet til de uopklarede kvindemord i 1990`erne. Museumsleder ved Politimuseet, Frederik Strand, giver med udgangspunkt i sin bog ”Uopklaret” et indblik i nogle af danmarkshistoriens største uopklarede sager. Hvad gik galt? Hvorfor blev sagerne ikke opklaret? Og hvorfor er lige netop disse sager omgærdet af så mange myter og konspirationsteorier?​

Foredrag: Danefæ
- eventyrlige oldtidsfund

Onsdag den 31. januar 2018 kl. 19.30

v/ Peter Vang Petersen, museumsinspektør, Nationalmuseet

Alle fund af oldtidsguld og -sølv, der er fremkommet inden for Danmarks grænser gennem de sidste 200 år, findes i dag på Nationalmuseet. Landets gamle lov om danefæ har således sikret, at særligt værdifulde oldtidsfund er havnet i statens eje, og da der i 1970’erne fremkom metaldetektorer til hobbybrug indledte Nationalmuseet et frugtbart samarbejde med de folk, der dyrkede detektorarkæologi som fritidsaktivitet. 

I dag kan vi konstatere, at denne form for amatørarkæologi har medført et væld af spændende oldtidsfund – ikke mindst fra yngre jernalder, vikingetid og tidlig middelalder.
Med danefæfund følger ofte en del detektivarbejde, og en stor del heraf udføres i dag af lokalmuseerne. 

Herfra sendes fundene til danefævurdering på Nationalmuseet, og museumsinspektør Peter Vang Petersen fortæller i dette foredrag om de senere års mest spændende danefæ og om museernes arbejde med at håndtere de mange detektorfund, som bl.a. er resultatet af nordvestjyske amatørarkæologers fortjenstfulde virke.

bill. 4. foto allan fauerskov

Foredrag: Langt fra Lemvig

Onsdag den 28. februar 2018 kl. 19.30

v/ Elisabeth Møller Jensen, mag.art. i nordisk sprog og litteratur, udgav i 2015 erindringsbogen ”Dengang i Lemvig”

Nogen kalder mig mønsterbryder, men selv ved jeg, at jeg har fulgt et mønster, lagt af generationer før mig. Jeg takker 60’ernes velfærdssamfund, som rullede den røde løber ud, da jeg blev student fra Struer i 1967. Efter ankomst med firetoget på Københavns Hovedbanegård landede jeg nærmest direkte foran Den amerikanske Ambassade midt i de store demonstrationer mod Vietnamkrigen. Efter sommerferien begyndte jeg at læse på Københavns Universitet. ​

bill. 5

Foredrag: 1968 – revolutionsåret

– mest i musik med en smule tale

Onsdag den 14. marts 2018 kl. 19.30​

v/ Michael Christensen, researcher og Esben Graugaard, museumsinspektør, begge Holstebro Museum

For mange står 1968 som et begreb i ungdomskulturen, ikke bare dansk men worldwide. 1967 havde været ”the Summer of Love” med psykedelisk musik med bands som Grateful Dead og Jefferson Airplane. Det handlede om kærlighed, forståelse, blomsterbørn og syrerock. 1968 blev anderledes kontant. Som John Lennon formulerede det: ”You say you want a Revolution, well you know, We all wanna change the World”. 

Vietnam-krigen førte til protester verden over, hvor ungdommen organiserede sig. Den politiske litteratur blomstrede, og marxismen blev den nye ”tro” på universiteterne. Revolutionen ventede om hjørnet. Rockmusikken blev anderledes hårdtslående med bands som Mothers of Invention, Doors, Cream og Steppenwolf. 

Aftenen bliver således et meget personligt og kalejdoskopisk musikalsk kig tilbage til sidst i 1960’erne.​

bill. 6

Et smugkig på det ny Holstebro Museum

Tirsdag den 20. marts 2018 kl. 17.00


Der er sket ting og sager på museet de sidste mange måneder. Denne eftermiddag indbyder vi alle til en rundtur i det nye byggeri, hvor man ved selvsyn kan få et kig på ombygningen af det nye museum og høre om de fremtidige planer for de nye udstillinger på museet.

Praktiske oplysninger:
Arrangementet er gratis og varer ca. 1 time. Tilmelding er nødvendig på telefon 21 18 78 69 og kan ske fra mandag den 8. januar 2018. Sidste tilmeldingsfrist er mandag den 12. marts 2018. Tilmelding er bindende. Der kan maks. være 25 pr. hold. Mødested: foran Færch villaen.

dsc_0024

Fortidsmindedag med Holstebro Museum - Plej en gravhøj. Oldtidsvejen i Holstebro

Søndag den 22. april 2018 kl. 13-15

Mødested: Plantagen på Lægårdvej (lige overfor Højdevej).

Med museumsinspektør Mette Klingenberg, Holstebro Museum og Lena Kjær, Holstebro Kommune

I Holstebro ligger der rigtig mange gravhøje tæt på parcelhuskvarterer – og rigtig mange har bogstavelig talt ”en gravhøj i baghaven”. Vi vil gerne benytte den nationale fortidsmindedag til at fortælle om vore bynære fortidsminder, om ”Oldtidsvejen”, som er formet af tusindvis af gravhøje og om de fund og opdagelser, vi har gjort omkring det østlige Holstebro bl.a. i forbindelse med udstykningen af Kusken.


Vi vil igen i år pleje en gruppe gravhøje, så medbring grensaks, havehandsker og godt humør. Sammen tager vi fat: skærer små træer ned og bærer kvas væk, så højene igen fremstår plejede og smukke.


Der vil være kage til alle fremmødte. Medbring selv kaffe og te. Børn er meget velkomne. 


bill. 12


Fortidsmindedag ved Gudum Kloster. I middelalderens landskab

Søndag den 22. april 2018 kl. 13-15

Mødested: Parkeringspladsen ved Gudum kirke.

Med museumsinspektør Martin Risvig, Holstebro Museum

I middelalderens tidlige del grundlagdes et nonnekloster i Gudum. Til at begynde med lå det i tunneldalen syd for den nuværende Gudum Kirke, og først flere hundrede år senere flyttede nonnerne op til tørrere jord ved kirken. Den præcise placering af de første klosterbygninger gik herefter i glemmebogen. 


Fundet af en næsten komplet middelalderlig gryde i 2008 satte startskuddet for Holstebro Museums forsøg på at lokalisere klosterets ældste fase. Af flere omgange har arkæologer og geologer været i gang i dalen, senest i efteråret 2017. 


I anledning af den landsdækkende fortidsmindedag inviterer museet til en hyggelig gåtur i kulturlandskabet omkring klosteret. Her skal vi se på sporene af klosteret på den nuværende kirke, og selvfølgelig ned i dalen og høre om resultaterne af museets undersøgelser samt om det kulturlandskab, klosteret lå i, mellem vandmøller og voldsteder. 

bill. 13Natur og kultur i Mundbjerg
Vandretur ad Mundbjerg Natursti

Torsdag den 7. juni 2018 kl. 18.00

v/ museumsinspektørerne Ann Bodilsen og Niels Terkildsen, Holstebro Museum og biolog Bo Boysen Larsen, Holstebro Kommune

Sammen med biolog Bo Boysen fra Holstebro Kommune arrangerer Holstebro Museum en vandretur ad Mundbjerg Natursti. Vi mødes ved parkeringspladsen ved Herrup Kulturhus, hvorfra vi går ned i ”Mumidalen” og følger naturstien rundt om dalen ved Mundbjerg. 

På turen vil Bo Boysen fortælle om naturen i området, mens museumsinspektørerne Ann Bodilsen og Niels Terkildsen vil fortælle om de mange kulturspor, vi kender fra området lige fra rensdyrjægere for 13.000 år siden over en stor vikingeboplads til en bondeteglovn fra 1800-tallet. Turen er ca. 4 km lang, så vi holder en pause, inden vi bliver trætte i benene og spiser vore medbragte madpakker.

Praktisk information:

Medbring en madpakke og noget at drikke. Turen er gratis. Vi mødes ved parkeringspladsen ved Herrup Kulturhus, Skolegade 19, 7830 Vinderup kl. 18.00. Der er ikke tilmelding.

bill. 14

Cykeltur i Mejdal

Tirsdag den 19. juni 2018 kl. 17.00

Med Jesper Sandfeld, arkitekt MAA, SWECO architecs

Præcis 9 måneder tidligere, september 2017, forsøgte vi at gennemføre cykelturen som den sidste fyraftenstur i forbindelse med Historien om Danmark-udsendelserne. Vi regnede væk! Nu prøver vi igen - og beder om godt vejr. 


Temaet for turen er planlægningen af Holstebros boligkvarterer og deres udvikling i perioden 1960-2000. Parcelhusets historie fra ”Bedre Byggeskik” over bungalowen til parcelhuset som vi kender det fra 60’erne og til nu. Også parcelhuset har gennemgået en udvikling, som hænger sammen med samfundets ændring og kvindernes vej til arbejdsmarkedet. 

Vi mødes i Mejdal, som har sin specielle historie i holstebrosammenhæng. Et af de villaområder, som blev planlagt i slutningen af 1960’erne, og som er i fortsat udvikling. Varighed: ca. 1 time.

Mødested: BUM, Prins Buris Vej 37, 7500 Holstebro.

​​bill. 16

Adresse

Holstebro Museum

Midlertidige kontorer

Danmarksgade 14, 1. sal

7500 Holstebro​

Telefon: 96 11 50 10

info@holstebro-museum.dk

CVR nr.: 34744866

Følg os på Facebook facebook32

Entré

Ingen entré pga. ombygning.

Åbningstider

Museet er lukket pga. ombygning.

Vi glæder os til at invitere inden for i nye rammer i efteråret 2019.

Nyhedsbrev

​Modtag vort nyhedsbrev med kort nyt om stort og småt via e-mail.