Onsdagsforedrag på Holstebro Museum

Holstebro Museumsforening arrangerer i samarbejde med Holstebro Folkeuniversitet følgende foredrag, hvor medlemmer af Holstebro Museumsforening har gratis adgang – for ikke medlemmer koster det 50 kr.

Alle foredragene begynder kl. 19.30 i foredragssalen på Holstebro Aktivitetscenter. Bemærk at vi har flyttet foredragene til Holstebro Aktivitetscenter, mens museet bygges om.

I pausen er der mulighed for at købe kaffe/te med kage.

Uopklaret

Onsdag den 17. januar 2018 kl. 19.30

v/ Frederik Strand, ph.d. museumsleder, Politimuseet


Fra dobbeltmordet på Peter Bangs Vej over Højbjergmordet til de uopklarede kvindemord i 1990'erne. 

Museumsleder ved Politimuseet, Frederik Strand, giver med udgangspunkt i sin bog ”Uopklaret” et indblik i nogle af danmarkshistoriens største uopklarede sager. Hvad gik galt? Hvorfor blev sagerne ikke opklaret? Og hvorfor er lige netop disse sager omgærdet af så mange myter og konspirationsteorier?

Danefæ - eventyrlige oldtidsfund

Onsdag den 31. januar 2018 kl. 19.30

v/ Peter Vang Petersen, museumsinspektør, Nationalmuseet

Alle fund af oldtidsguld og -sølv, der er fremkommet inden for Danmarks grænser gennem de sidste 200 år, findes i dag på Nationalmuseet. Landets gamle lov om danefæ har således sikret, at særligt værdifulde oldtidsfund er havnet i statens eje, og da der i 1970’erne fremkom metaldetektorer til hobbybrug indledte Nationalmuseet et frugtbart samarbejde med de folk, der dyrkede detektorarkæologi som fritidsaktivitet. I dag kan vi konstatere, at denne form for amatørarkæologi har medført et væld af spændende oldtidsfund – ikke mindst fra yngre jernalder, vikingetid og tidlig middelalder.

Med danefæfund følger ofte en del detektivarbejde, og en stor del heraf udføres i dag af lokalmuseerne. Herfra sendes fundene til danefævurdering på Nationalmuseet, og museumsinspektør Peter Vang Petersen fortæller i dette foredrag om de senere års mest spændende danefæ og om museernes arbejde med at håndtere de mange detektorfund, som bl.a. er resultatet af nordvestjyske amatørarkæologers fortjenstfulde virke.

bill. 4. foto allan fauerskov

Langt fra Lemvig

Onsdag den 28. februar 2018 kl. 19.30

v/ Elisabeth Møller Jensen, mag.art. i nordisk sprog og litteratur, udgav i 2015 erindringsbogen ”Dengang i Lemvig”

Nogen kalder mig mønsterbryder, men selv ved jeg, at jeg har fulgt et mønster, lagt af generationer før mig. Jeg takker 60’ernes velfærdssamfund, som rullede den røde løber ud, da jeg blev student fra Struer i 1967. Efter ankomst med firetoget på Københavns Hovedbanegård landede jeg nærmest direkte foran Den amerikanske Ambassade midt i de store demonstrationer mod Vietnamkrigen. Efter sommerferien begyndte jeg at læse på Københavns Universitet. 

bill. 5

1968 – revolutionsåret

– mest i musik med en smule tale

Onsdag den 14. marts 2018 kl. 19.30

v/ Michael Christensen, researcher og Esben Graugaard, museumsinspektør, begge Holstebro Museum

For mange står 1968 som et begreb i ungdomskulturen, ikke bare dansk men worldwide. 1967 havde været ”the Summer of Love” med psykedelisk musik med bands som Grateful Dead og Jefferson Airplane. Det handlede om kærlighed, forståelse, blomsterbørn og syrerock. 1968 blev anderledes kontant. Som John Lennon formulerede det: ”You say you want a Revolution, well you know, We all wanna change the World”.

Vietnam-krigen førte til protester verden over, hvor ungdommen organiserede sig. Den politiske litteratur blomstrede, og marxismen blev den nye ”tro” på universiteterne. Revolutionen ventede om hjørnet. Rockmusikken blev anderledes hårdtslående med bands som Mothers of Invention, Doors, Cream og Steppenwolf. 

Aftenen bliver således et meget personligt og kalejdoskopisk musikalsk kig tilbage til sidst i 1960’erne.​

bill. 6

Adresse

Holstebro Museum

Midlertidige kontorer

Danmarksgade 14, 1. sal

7500 Holstebro​

Telefon: 96 11 50 10

info@holstebro-museum.dk

CVR nr.: 34744866

Følg os på Facebook facebook32

Entré

Ingen entré pga. ombygning.

Åbningstider

Museet er lukket pga. ombygning.

Vi glæder os til at invitere inden for i nye rammer i efteråret 2019.

Nyhedsbrev

​Modtag vort nyhedsbrev med kort nyt om stort og småt via e-mail.