Onsdagsforedrag på Holstebro Museum

Foredragssæsonen 2018/2019 kan skydes i gang i Holstebro Museums nye foredragssal, hvor der nu er plads til 150 tilhørere.

Foredragene arrangeres af Holstebro Museumsforening i samarbejde med Holstebro Folkeuniversitet. Medlemmer af Holstebro Museumsforening har gratis adgang – for ikke medlemmer koster det 50 kr.

Alle foredragene begynder kl. 19.30 i den nye foredragssal på Holstebro Museum.

I pausen er der mulighed for at købe kaffe/te med kage i den nye café.

Forledt til fronten?

Onsdag den 10. oktober 2018 kl. 19.30 
v/ Christian Aagaard, museumsinspektør, Museum Amager

I løbet af Anden Verdenskrig valgte 12.000 danskere at melde sig frivilligt til tysk krigstjeneste. 6.000 af disse klarede sig igennem optagelsesprøverne til det berygtede Waffen-SS og blev indsat på den blodige Østfront, i væbnet kamp for nazismen, hvor godt 2.000 mistede livet.


Fokus for aftenens foredrag er den propaganda, der i Danmark blev brugt til at trække unge danske mænd i tysk krigstjeneste. Antikommunisme, fædrelandskærlighed, historiens vingesus og ikke mindst skræmmepropaganda er alle eksempler på elementer, der med forskellige aktører ved roret, forsøgte at forsyne det evigt mandskabshungrende Waffen-SS med nye kræfter.


Men hvilke forhold satte i sidste ende dagsordenen for propagandaen i Danmark? Hvem bestemte, hvad den skulle indeholde, og hvilke nationale og internationale udviklinger påvirkede den? 

Under foredraget vil historiker og museumsinspektør Christian Aagaard, med udgangspunkt i en lang række illustrative eksempler på nazistisk plakat- og annoncepropaganda, bevæge sig igennem de overordnede udviklingsfaser som rekrutteringspropagandaen gennemgik i løbet af Danmarks fem år under tysk besættelse.​

forledt til fronten

Nazismens danske ansigt

Torsdag den 11. oktober 2018 kl. 19.30 - BEMÆRK AT DETTE FOREDRAG ER TORSDAG AFTEN!

v/ Christian Aagaard, museumsinspektør, Museum Amager

Fra 1940 til 1945 gik tusindvis af danskere i nazismens tjeneste. Nogen valgte at melde sig til krigstjeneste på Østfrontens blodige slagmarker, mens andre meldte sig til de dansk-tyske korps på hjemmefronten eller bakkede politisk op om den nazistiske besættelsesmagt.


Men hvem var det der meldte sig? Hvad drev danske statsborgere til at iføre sig tysk uniform og gå i krig for Adolf Hitlers nazistiske stormagtsdrøm? Hvilke menneskelige skæbner gemmer der sig bag historien om nogle af vor tids mest forhadte skikkelser?


Med udgangspunkt i sin bog Nazismens danske ansigt vil historiker og museumsinspektør Christian Aagaard blandt andet tage fat på en række af de mest fremtrædende danskere i tysk tjeneste og se nærmere på deres liv og karrierer i Det Tredje Rige, og hvad der drev dem i tysk tjeneste. 

Målet er at forsøge at identificere, hvad ”nazismens danske ansigt” er og ikke mindst komme ind under huden på de danskere, der meldte sig til kamp for nazismen under Anden Verdenskrig.​

nazismens danske ansigt

Fæstedskatten
- Danmarks største guldskat fra vikingetiden

Onsdag den 24. oktober 2018 kl. 19.30

v/ Lars Grundvad, museumsinspektør, Museet på Sønderskov

I 2016 blev den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid fundet i Fæsted i Vejen Kommune. 


I sig selv et virkelig spektakulært fund, hvor genstandene hver især fortæller en spændende historie. Men skattefundet kan også løftes ud af nærområdet og betragtes i et meget større perspektiv. For fundet kan fortælle om magtfordeling, alliancer og urolige tider og måske endda om rigets dannelse. 

Med udgangspunkt i Fæstedskatten vil arkæolog Lars Grundvad fortælle om disse aspekter.​

fæstedskatten_nick schaadt, museet på sønderskov2

Det gyldne alter fra Sahl under lup

Onsdag den 7. november 2018 kl. 19.30

v/ Birgitte Bøggild Johannsen, inventarredatør, Danmarks Kirker

I efteråret 2017 fik en gruppe medarbejdere fra Nationalmuseet lejlighed til at nærstudere det gyldne alter fra Sahl Kirke, der har status som det fornemmeste blandt de hjemlige gyldne alterudsmykninger fra tiden ca. 1100-1250. Foredraget fortæller om de tekniske og naturvidenskabelige undersøgelser, der gav grundlag for at føje ny viden til spørgsmålet om alterets datering, oprindelse og den anvendte teknik. 

En overraskende iagttagelse af en række huller bag overdelens bjergkrystaller afslørede samtidig en raffineret og bevidst kalkuleret belysningseffekt af stor suggestiv og symbolsk værdi. 

Herigennem fik man både i bogstavelig og overført betydning et glimt af det himmelske lys!​

det gyldne alter i sahl under lup

​Herregårdene i Vestjylland 1550-1950

Onsdag den 21. november 2017 kl. 19.30

v/ Mikael Frausing, ph.d., Aarhus Universitet

Fra middelalderen og nogle hundrede år frem var landets adelsmænd og -kvinder endnu knyttet til Vestjylland og sad på vestjyske herregårde. Efterhånden som magten samlede sig i København, rykkede den gamle adel længere østpå. Nye ejere stod snart klar til at tage over: købmænd og nyadlede familier, senere også driftige forpagtere, præster og studehandlere. 

Omring 1750 bredte en særegen vestjysk herregårdsstil sig over landsdelen, men udviklingen betød også enden på nogle af Vestjyllands mest storslåede bygningsværker.

I foredraget vil Mikael Frausing fortælle historien om Vestjyllands glemte kulturarv. Små og store herregårde ligger spredt i landskabet, ofte med overraskende kort afstand mellem sig, men sjældent så prangende som i Østjylland, på Fyn og Sjælland. Fra Limfjordens fede agre til de vidstrakte heder og de yderste klitrækker ved Vesterhavet har herregårdene sat deres præg på landskabet. 

herregårdene i vestjylland

​​

​Årets gang i arkæologien på Holstebro Museum

Onsdag den 5. december 2018 kl. 19.30

v/ arkæologerne på Holstebro Museum

I løbet af året kommer museets arkæologer rundt i mange afkroge af Holstebro, Struer og Lemvig Kommuner, og hvert år stiger antallet af prikker på kortet. Således lægges fortidens puslespil lidt efter lidt, og efter hver udgravning bliver vi klogere. 

Det er ikke kun udgravningerne, der er med til øge vores viden om områdets forhistorie – også de mange detektorfund giver os ny, god viden om måske endnu uudforskede lokaliteter.

Ved foredraget kommer vi blandt ind på den nyeste bearbejdning af de mange fund fra Holstebromotorvejen, nye fund fra udstykningerne ved Alstrup, arkæologi i lange baner ved kabellægningen mellem Idomlund og Bilstrup samt mange flotte detektorfund, som har set solens lys for første gang i mange hundrede, måske tusinde år.

årets gang i arkæologien på holstebro museum - foredrag

Adresse

Holstebro Museum

Midlertidige kontorer

Danmarksgade 14, 1. sal

7500 Holstebro​

Telefon: 96 11 50 10

info@holstebro-museum.dk

CVR nr.: 34744866

Følg os på Facebook facebook32

Entré

Ingen entré pga. ombygning.

Åbningstider

Museet er lukket pga. ombygning.

Butik og café holder åbent i Holstebro Kunstmuseums åbningstid.


Vi glæder os til at invitere inden for i nye udstillinger i efteråret 2019.

Nyhedsbrev

​Modtag vort nyhedsbrev med kort nyt om stort og småt via e-mail.